Puzzel Brussel, ontdek de democratie

Puzzel Brussel, ontdek de democratie

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft een prima pakketje programma’s voor scholen en groepen in petto. Maak kennis met de educatieve dienst Puzzel Brussel en ontdek de democratie op een speelse manier!

 

Puzzel Brussel is er voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar ook klassen uit Vlaanderen zijn van harte welkom. We hebben voor elke leeftijd een fijne formule in de aanbieding. En onze programma’s zijn helemaal gratis.

 

Het Brussels Parlement is de plaats van actie.

Binnenkomen doe je via het huis van de Raad, Lombardstraat 67, 1000 Brussel.

Activiteiten

Basisonderwijs

Kinderparlement

Elk schooljaar pakken we uit met fijne edities van het Kinderparlement. De formule is een topper. Zesdeklassers nemen plaats op de zitjes van het Brussels Parlement. Ze wisselen samen ideeën uit om van Brussel een droomstad te maken. En natuurlijk mogen ze ook op die stoere stemknopjes drukken!

Er vinden fonkelnieuwe edities plaats op deze donderdagen in de voor- en namiddag:

 

 • 29 september 2022 (volzet)
 • 27 oktober 2022 (volzet)
 • 17 november 2022 (volzet)
 • 8 december 2022 (volzet)
 • 26 januari 2023 (volzet)
 • 16 februari 2023 (volzet)
 • 16 maart 2023 (volzet)
 • 20 april 2023 (volzet)
 • 11 mei 2023 (voormiddag volzet)

 

Schrijf je in door een e-mail te sturen naar puzzelbrussel@RaadVGC.brussels. Vermeld hierbij je gewenste moment(en) en het aantal deelnemende leerlingen.

Speurneuzen in het parlement

Puzzel Brussel stippelt prettige rondleidingen uit op maat van de vijfde en zesde klas. De kinderen maken een verrassende speurtocht in het Brussels Parlement. Ze bewonderen de flonkerende spiegelzaal, kijken binnen in commissiezalen en brengen een bezoek aan het indrukwekkende halfrond. Na afloop spelen ze een spannende speurneusquiz.

We zetten onze deuren open tussen maandag 26 september 2022 en vrijdag 2 juni 2023. Je kan het programma boeken in de voormiddag van 9.30 u tot 11.30 u of in de namiddag van 13.00 u tot 15.00 u. Bezorg ons een mailtje met mogelijke data en wij bekijken welk moment in onze agenda past. Je krijgt dan een bevestiging terug.

puzzelbrussel@RaadVGC.brussels

Secundair onderwijs

Open blik op politiek

Zin om je leerlingen te laten proeven van de democratie? Met een smakelijk programma ontdekken jongeren van de derde graad TSO, BSO, KSO en ASO hoe het parlement en de regering werken. Een breinbrekende quiz maakt de Belgische en Brusselse politiek zo klaar als een klontje. Als afsluiter staat een spitsvondige speeddate met echte parlementsleden op stapel. 

Dit programma loopt op volgende maandagen van 9.30 u tot 12 u:

 • 19 december 2022 (volzet)
 • 16 januari 2023 (volzet)
 • 23 januari 2023 (volzet)
 • 30 januari 2023 (volzet)
 • 6 maart 2023 (volzet)
 • 13 maart 2023 (volzet)
 • 24 april 2023 (volzet)
 • 15 mei 2023 (volzet)

 

Alle edities zijn helaas volzet. Wil je deelnemen op een andere datum? Stuur een e-mail naar puzzelbrussel@RaadVGC.brussels. Vermeld hierbij je gewenste moment(en) en het aantal leerlingen.

Gezond en Wel

Zijn onze Brusselse jongeren fit van lijf en leden? Kicken ze op fastfood? Voelen ze zich goed in hun vel? En weten ze echt alles over veilig vrijen? Leerlingen van het derde en vierde middelbaar kunnen het komen uitzoeken tijdens Gezond & Wel. Ze volgen enkele kiplekkere workshops en stemmen daarna over de beste gezondheidstips.  

De nieuwe edities vinden plaats op volgende dagen:

 

 • 13 februari 2023 (volzet)
 • 20 maart 2023 (volzet)
 • 25 april 2023 (volzet)

 

Dialoogklassen

Met de Dialoogklassen gluren leerlingen van de derde graad over de muren bij de buren. We mengen een groepje Brusselse jongeren met hun Vlaamse, Franstalige of Duitstalige tegenhangers en voegen er een kruidig kransje parlementsleden aan toe. Pittige gesprekken gegarandeerd!

De nieuwe editie vindt plaats in februari 2023.

Hoger onderwijs

Brussel in Breedbeeld

Dit programma voor studenten van hogescholen en universiteiten is het geknipte middel om een stevige brug te slaan tussen jongeren en politiek. Afhankelijk van de studierichting, leggen we andere accenten. Met studenten rechten gaan we dieper in op het wetgevende werk in een parlement. Studenten journalistiek kunnen dan weer een kijkje nemen op de dienst verslaggeving.

 

Heb je interesse in dit programma? Stuur ons dan een mailtje via puzzelbrussel@raadvgc.brussels.

Volwassenen

Wegwijs in Brussel

Volwassen bezoekers krijgen een glasheldere presentatie van de Brusselse instellingen. Daarna volgen ze een rondleiding langs de mooiste plekjes in het Brussels Parlement. We lopen langs de prachtige spiegelzaal, kijken binnen in commissiezalen en brengen een bezoek aan het halfrond. Het programma wordt soepel aangepast op maat van de groep: van culturele organisaties tot anderstaligen die lessen Nederlands volgen.

Belgische en Brusselse puzzel

 

Heb je interesse in dit programma? Stuur ons dan een mailtje via puzzelbrussel@raadvgc.brussels.

Contacteer Puzzel Brussel

Het Huis van de Raad ligt op wandelafstand van de Grote Markt, de Beurs en het Centraal Station in het centrum van Brussel.