Puzzel Brussel detail

Puzzel Brussel, ontdek de democratie

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft een prima pakketje programma’s voor scholen en groepen in petto. Maak kennis met de educatieve dienst Puzzel Brussel en ontdek de democratie op een speelse manier!

 

Puzzel Brussel is er voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar ook klassen uit Vlaanderen zijn van harte welkom. We hebben voor elke leeftijd een fijne formule in de aanbieding. En onze programma’s zijn helemaal gratis.

 

Het Brussels Parlement is de plaats van actie.

Binnenkomen doe je via het Huis van de Raad, Lombardstraat 67, 1000 Brussel.

Welkom!

Activiteiten

Basisonderwijs

Kinderparlement

Elk schooljaar pakken we uit met fonkelnieuwe edities van het Kinderparlement. De formule is een topper. Zesdeklassers nemen net als echte politici plaats op de zitjes van het Brussels Parlement. Ze wisselen samen ideeën uit om van Brussel een heuse droomstad te maken. En natuurlijk mogen ze ook op die stoere stemknopjes drukken!

Vanaf september zal je kunnen intekenen voor de edities in het schooljaar 2020-2021!

Speurneuzen in het parlement

Puzzel Brussel stippelt prettige rondleidingen uit op maat van de vijfde en zesde klas. De kinderen maken een verrassende speurtocht in het Brussels Parlement, bewonderen de flonkerende spiegelzaal, kijken binnen in commissiezalen en brengen een bezoek aan het moderne halfrond. Na afloop spelen ze een spannende speurneusquiz.

Secundair onderwijs

Open blik op politiek

Zin om je leerlingen te laten proeven van de democratie? Met een smakelijk programma ontdekken jongeren van de derde graad TSO, BSO, KSO en ASO hoe het parlement en de regering werken. Een breinbrekende quiz maakt de Belgische en Brusselse politiek zo klaar als een klontje. Vervolgens duiken de deelnemers het parlement in voor een rondleiding. Als afsluiter staat een denderend debat op stapel. 

Vanaf september zal je kunnen intekenen voor de edities in het schooljaar 2020-2021!

Wandelingen WOII

In 2020 is het precies 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ook Brussel veranderde toen in een bezette stad. Puzzel Brussel brengt de geschiedenis tot leven met een reeks boeiende wandelingen. We lopen langs plaatsen die een link hebben met WOII en speuren naar sporen van de oorlog in de stad. Onderweg brengen we verrassende verhalen op maat van jongeren.

Vanaf september zal je kunnen intekenen voor de edities in het schooljaar 2020-2021!

Gezond en Wel

Zijn onze Brusselse jongeren fit van lijf en leden? Kicken ze op fastfood? Voelen ze zich goed in hun vel? En weten ze echt alles over veilig vrijen? Leerlingen van het derde en vierde middelbaar kunnen het komen uitzoeken tijdens Gezond & Wel. Ze volgen enkele kiplekkere workshops en stemmen daarna over de beste gezondheidstips.

Vanaf september zal je kunnen intekenen voor de edities in het schooljaar 2020-2021!

Dialoogklassen

Met de Dialoogklassen gluren leerlingen van de derde graad over de muren bij de buren. We mengen een groepje Brusselse jongeren met hun Vlaamse, Franstalige of Duitstalige tegenhangers en voegen er een kruidig kransje parlementsleden aan toe. Pittige gesprekken gegarandeerd!

Vanaf september zal je kunnen intekenen voor de edities in het schooljaar 2020-2021!

Hoger onderwijs

Brussel in Breedbeeld

Dit programma voor studenten van hogescholen en universiteiten is het geknipte middel om een stevige brug te slaan tussen jongeren en politiek. Afhankelijk van de studierichting, leggen we andere accenten. Met studenten rechten gaan we dieper in op het wetgevende werk in een parlement. Studenten journalistiek kunnen dan weer een kijkje nemen op de dienst verslaggeving.

Volwassenen

Wegwijs in Brussel

Volwassen bezoekers krijgen een glasheldere presentatie van de Brusselse instellingen, met extra aandacht voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Daarna volgen ze een rondleiding langs de mooiste commissiezalen, het halfrond en de prachtige spiegelzaal van het Brussels Parlement. Het programma wordt soepel aangepast op maat van de groep: van culturele organisaties tot anderstaligen die lessen Nederlands volgen.

 

Contacteer Puzzel Brussel

Het Huis van de Raad ligt op wandelafstand van de Grote Markt, de Beurs en het Centraal Station in het centrum van Brussel.