Puzzel Brussel detail

Puzzel Brussel, ontdek de democratie

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft een prima pakketje programma’s voor scholen en groepen in petto. Maak kennis met de educatieve dienst Puzzel Brussel en ontdek de democratie op een speelse manier!

 

Puzzel Brussel is er voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar ook klassen uit Vlaanderen zijn van harte welkom. We hebben voor elke leeftijd een fijne formule in de aanbieding. En onze programma’s zijn helemaal gratis.

 

Het Brussels Parlement is de plaats van actie.

Binnenkomen doe je via het Huis van de Raad, Lombardstraat 67, 1000 Brussel.

 

Activiteiten

Basisonderwijs

Kinderparlement

Elk schooljaar pakken we uit met fijne edities van het Kinderparlement. De formule is een topper. Zesdeklassers nemen plaats op de zitjes van het Brussels Parlement. Ze wisselen samen ideeën uit om van Brussel een droomstad te maken. En natuurlijk mogen ze ook op die stoere stemknopjes drukken!

Er vinden fonkelnieuwe edities plaats op deze donderdagen:

–       20 januari 2022

–       17 februari 2022

–       17 maart 2022

–       21 april 2022

–       5 mei 2022

Deelnemen kan in de voormiddag van 9.30 u tot 11.30 u of in de namiddag van 13.00 u tot 15.00 u. Stuur een mailtje met het moment van je keuze + het aantal kinderen in je klas. Je krijgt dan een bevestiging van je inschrijving.

puzzelbrussel@raadvgc.brussels 

Speurneuzen in het parlement

Puzzel Brussel stippelt prettige rondleidingen uit op maat van de vijfde en zesde klas. De kinderen maken een verrassende speurtocht in het Brussels Parlement. Ze bewonderen de flonkerende spiegelzaal, kijken binnen in commissiezalen en brengen een bezoek aan het indrukwekkende halfrond. Na afloop spelen ze een spannende speurneusquiz.

We zetten onze deuren open tussen maandag 10 januari en vrijdag 3 juni 2022. Je kan het programma boeken in de voormiddag van 9.30 u tot 11.30 u of in de namiddag van 13.00 u tot 15.00 u. Bezorg ons een mailtje met mogelijke data en wij bekijken welk moment in onze agenda past. Je krijgt dan een bevestiging terug.

puzzelbrussel@raadvgc.brussels

Secundair onderwijs

Open blik op politiek

Zin om je leerlingen te laten proeven van de democratie? Met een smakelijk programma ontdekken jongeren van de derde graad TSO, BSO, KSO en ASO hoe het parlement en de regering werken. Een breinbrekende quiz maakt de Belgische en Brusselse politiek zo klaar als een klontje. Vervolgens duiken de deelnemers het parlement in voor een rondleiding. Als afsluiter staat een denderend debat op stapel. 

Dit programma loopt telkens op maandag van 9.30 u tot 12 u.

Je kan intekenen op 17 en 24 januari, 7 februari, 28 maart, 16 en 23 mei 2022. 

Gezond en Wel

Zijn onze Brusselse jongeren fit van lijf en leden? Kicken ze op fastfood? Voelen ze zich goed in hun vel? En weten ze echt alles over veilig vrijen? Leerlingen van het derde en vierde middelbaar kunnen het komen uitzoeken tijdens Gezond & Wel. Ze volgen enkele kiplekkere workshops en stemmen daarna over de beste gezondheidstips.  

Nieuwe edities op maandag 14 februari 2022 en maandag 25 april 2022!

Dialoogklassen

Met de Dialoogklassen gluren leerlingen van de derde graad over de muren bij de buren. We mengen een groepje Brusselse jongeren met hun Vlaamse, Franstalige of Duitstalige tegenhangers en voegen er een kruidig kransje parlementsleden aan toe. Pittige gesprekken gegarandeerd!

DIGITALE DIALOOG 2020-2021

Op dinsdag 17 november 2020, donderdag 25 februari, donderdag 25 maart, donderdag 1 april en vrijdag 7 mei 2021 pakte de Raad uit met een digitale dialoog. Hoe ervaren jongeren de coronatijd? Dat wilden we graag van hen horen.

 

Tijdens een zinderende zoommeeting vertelden leerlingen van het GO! Atheneum Etterbeek, de Kunsthumaniora Brussel, het Sint-Jozefscollege Woluwe, het Sint-Guido Instituut in Anderlecht en het Sint-Pieterscollege in Jette over hun ervaringen. Enkele Brusselse parlementsleden legden hun oor te luisteren. Hoe loopt het op school? Welke dingen missen ze het meest? En wat kunnen politici doen om hen te helpen? Het werden bijzonder boeiende babbels!

 

Bekijk hier de reportage op BRUZZ:

Jongeren spreken met politici over corona: ‘Voel me geïsoleerd in mijn bubbel’

Hoger onderwijs

Brussel in Breedbeeld

Dit programma voor studenten van hogescholen en universiteiten is het geknipte middel om een stevige brug te slaan tussen jongeren en politiek. Afhankelijk van de studierichting, leggen we andere accenten. Met studenten rechten gaan we dieper in op het wetgevende werk in een parlement. Studenten journalistiek kunnen dan weer een kijkje nemen op de dienst verslaggeving.

 

Vanaf januari 2022 kan je intekenen voor een bezoek.

Volwassenen

Wegwijs in Brussel

Volwassen bezoekers krijgen een glasheldere presentatie van de Brusselse instellingen. Daarna volgen ze een rondleiding langs de mooiste plekjes in het Brussels Parlement. We lopen langs de prachtige spiegelzaal, kijken binnen in commissiezalen en brengen een bezoek aan het halfrond. Het programma wordt soepel aangepast op maat van de groep: van culturele organisaties tot anderstaligen die lessen Nederlands volgen.

Belgische en Brusselse puzzel

 

Vanaf januari 2022 kan je opnieuw een bezoek boeken. 

Contacteer Puzzel Brussel

Het Huis van de Raad ligt op wandelafstand van de Grote Markt, de Beurs en het Centraal Station in het centrum van Brussel.