Puzzel Brussel detail

Puzzel Brussel, ontdek de democratie

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft een prima pakketje programma’s voor scholen en groepen in petto. Maak kennis met de educatieve dienst Puzzel Brussel en ontdek de democratie op een speelse manier!

 

Puzzel Brussel is er voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar ook klassen uit Vlaanderen zijn van harte welkom. We hebben voor elke leeftijd een fijne formule in de aanbieding. En onze programma’s zijn helemaal gratis.

 

Het Brussels Parlement is de plaats van actie.

Binnenkomen doe je via het Huis van de Raad, Lombardstraat 67, 1000 Brussel.

Welkom!

Activiteiten

Basisonderwijs

Kinderparlement

Elk schooljaar pakken we uit met fonkelnieuwe edities van het Kinderparlement. De formule is een topper. Zesdeklassers nemen net als echte politici plaats op de zitjes van het Brussels Parlement. Ze wisselen samen ideeën uit om van Brussel een heuse droomstad te maken. En natuurlijk mogen ze ook op die stoere stemknopjes drukken!

Speurneuzen in het parlement

Puzzel Brussel stippelt reuzeleuke rondleidingen uit op maat van leerlingen van de vijfde en zesde klas. De kinderen maken een verrassende speurtocht in het Brussels Parlement, bewonderen de flonkerende spiegelzaal, kijken binnen in commissiezalen en brengen een bezoek aan het moderne halfrond. Na afloop testen we hun kennis tijdens een spannende speurneusquiz.

Secundair onderwijs

Focus op verkiezingen

De parlementsverkiezingen op 26 mei 2019 zijn in aantocht. We blikken vooruit met jongeren die voor de eerste keer naar de stembus trekken. Wat zijn de do’s-and-don’ts in het stemhokje? Ze ontdekken het tijdens een stevige stoomcursus stemmen. Daarna mogen ze zelf hun stem uitbrengen in een écht hokje, maar op een fictieve lijst. Afronden doen we met een jongerendebat over de toekomst van Brussel.

Download Brussel… in je brein

Download Brussel schudt leerlingen van het vijfde en zesde jaar middelbaar wakker. Een breinbrekende quiz maakt de Belgische en Brusselse politiek zo klaar als een klontje. Vervolgens duiken de deelnemers het parlement in voor een rondleiding. Als afsluiter staat een denderend debat op stapel.

Theater in het parlement

Theater van A tot Z brengt van 25 februari t/m 1 maart 2019 “Tiresias” op de planken van het parlement. Deze Griekse tragedie bedekt met een krokant korstje humor is geknipt voor jongeren van de tweede en de derde graad.

Gezond en Wel

Zijn onze Brusselse jongeren fit van lijf en leden? Kicken ze op fastfood? Voelen ze zich goed in hun vel? En weten ze echt alles over veilig vrijen? Leerlingen van het derde en vierde middelbaar kunnen het komen uitzoeken tijdens “Gezond & Wel” op 18 maart, 25 maart en 1 april 2019. Ze volgen enkele kiplekkere workshops en stemmen daarna over de beste gezondheidstips.

Dialoogklassen

Met de Dialoogklassen gluren leerlingen van de derde graad over de muren bij de buren. We mengen een groepje Brusselse jongeren met hun Vlaamse, Franstalige of Duitstalige tegenhangers en voegen er een kruidig kransje parlementsleden aan toe. Pittige gesprekken gegarandeerd! Dit schooljaar trekt een Brusselse klas naar Eupen op 25 en 26 april 2019.

Hoger onderwijs

Brussel in Breedbeeld

Dit programma voor studenten van hogescholen en universiteiten is het geknipte middel om een stevige brug te slaan tussen jongeren en politiek. Afhankelijk van de studierichting, leggen we andere accenten. Met studenten rechten gaan we dieper in op het wetgevende werk in een parlement. Studenten journalistiek kunnen dan weer een kijkje nemen op de dienst verslaggeving.

Volwassenen

Wegwijs in Brussel

Volwassen bezoekers krijgen een glasheldere presentatie van de Brusselse instellingen, met extra aandacht voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Daarna volgen ze een rondleiding langs de mooiste commissiezalen, het halfrond en de prachtige spiegelzaal van het Brussels Parlement. Het programma wordt soepel aangepast op maat van de groep: van culturele organisaties tot anderstaligen die lessen Nederlands volgen.

 

Contacteer Puzzel Brussel

Het Huis van de Raad ligt op wandelafstand van de Grote Markt, de Beurs en het Centraal Station in het centrum van Brussel.