Opdrachten

Initiatief nemen

Stap 1: Raadslid neemt initiatief

Een raadslid neemt een initiatief. Concreet worden voorstellen van verordening, voorstellen van resolutie, moties, amendementen en discussienota’s neergelegd bij de griffier. Dit gebeurt uitsluitend digitaal.

Stap 2: Het Uitgebreid Bureau beslist

Het Uitgebreid Bureau, dat is samengesteld uit de leden van het Bureau en de fractievoorzitters, beslist in welke commissie het initiatief wordt behandeld. Tevens beslist het over de agenda.

Stap 3: Bespreking initiatief in commissie

Het initiatief wordt besproken in commissie. Het wordt in zijn geheel en artikel per artikel besproken, een raadslid kan een amendement indienen om wijzigingen aan te brengen. Tot slot wordt er gestemd, eerst artikel per artikel, eventueel over een amendement, en daarna over het geheel van de (eventueel gewijzigde) tekst. Er wordt een verslag opgemaakt, bedoeld voor de bespreking in de plenaire vergadering.

Stap 4: Bespreking in Plenaire vergadering

Het initiatief wordt besproken in plenaire vergadering. Eerst geeft de in commissie aangeduide verslaggever het relaas van de behandeling van het initiatief in commissie; daarna volgt een bespreking over het geheel en artikel per artikel. Ook nu kan een raadslid een amendement indienen. Ten slotte stemt de plenaire vergadering over het initiatief. Als een meerderheid van de volksvertegenwoordigers voor is (de helft plus 1), is het initiatief aangenomen. Van een goedgekeurd initiatief wordt een definitieve tekst gemaakt, met alle wijzigingen erin verwerkt, en opgenomen in het verslag.

Stap 5: Publicatie in Belgisch Staatsblad

Goedgekeurde initiatieven worden bekrachtigd en afgekondigd door het College, waarna het gepubliceerd (of bekendgemaakt) wordt in het Belgisch Staatsblad.

Controleren

Een van de opdrachten van de Raad is controleren of en hoe het College zijn beleid, zoals opgenomen in het bestuursakkoord of de jaarlijkse beleidsverklaring, uitvoert. In de commissie- en plenaire vergaderingen kunnen de raadsleden het College interpelleren, vragen stellen of met de collegeleden in debat gaan. Dit alles volgens in het Reglement van Orde vastgelegde trajecten en voorschriften.

Stap 1: Een raadslid dient een stuk in

Een Raadslid dient een stuk in.

Stap 2: Beslissing over ontvankelijkheid

De Voorzitter van de Raad beslist over de ontvankelijkheid van het stuk.

Stap 3: Uitgebreid bureau beslist

Het Uitgebreid Bureau beslist in welke vergadering (commissie of plenaire vergadering) het stuk wordt geagendeerd.

Stap 4: Ondervraging over stuk

Het bevoegde Collegelid of College wordt ondervraagd of geïnterpelleerd in de desbetreffende vergadering of er wordt gedebatteerd over een bepaalde tekst.

Stap 5: Opmaken verslag vergadering

Er wordt een verslag van de vergadering opgemaakt.