Puzzel Brussel detail

Puzzel Brussel, ontdek de democratie

De Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft een prima pakketje programma’s voor scholen en groepen in petto. Maak kennis met de educatieve dienst Puzzel Brussel en ontdek de democratie op een speelse manier!

 

Puzzel Brussel is er voor alle Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar ook klassen uit Vlaanderen zijn van harte welkom. We hebben voor elke leeftijd een fijne formule in de aanbieding. En onze programma’s zijn helemaal gratis.

 

Het Brussels Parlement is de plaats van actie.

Binnenkomen doe je via het Huis van de Raad, Lombardstraat 67, 1000 Brussel.

 

Door de coronacrisis staat Puzzel Brussel even op pauze. Vanaf januari zijn scholen en groepen weer meer dan welkom! 

Activiteiten

Basisonderwijs

Kinderparlement

Elk schooljaar pakken we uit met fijne edities van het Kinderparlement. De formule is een topper. Zesdeklassers nemen net als echte politici plaats op de zitjes van het Brussels Parlement. Ze wisselen samen ideeën uit om van Brussel een droomstad te maken. En natuurlijk mogen ze ook op die stoere stemknopjes drukken!

Vanaf januari 2021 zal je kunnen intekenen voor fonkelnieuwe edities!

Speurneuzen in het parlement

Puzzel Brussel stippelt prettige rondleidingen uit op maat van de vijfde en zesde klas. De kinderen maken een verrassende speurtocht in het Brussels Parlement, bewonderen de flonkerende spiegelzaal, kijken binnen in commissiezalen en brengen een bezoek aan het moderne halfrond. Na afloop spelen ze een spannende speurneusquiz.

Door de coronacrisis staan alle rondleidingen even op pauze. Maar vanaf januari 2021 staan we opnieuw paraat! 

Speurneuzen 2021

Secundair onderwijs

Open blik op politiek

Zin om je leerlingen te laten proeven van de democratie? Met een smakelijk programma ontdekken jongeren van de derde graad TSO, BSO, KSO en ASO hoe het parlement en de regering werken. Een breinbrekende quiz maakt de Belgische en Brusselse politiek zo klaar als een klontje. Vervolgens duiken de deelnemers het parlement in voor een rondleiding. Als afsluiter staat een denderend debat op stapel. 

Door de coronacrisis staat Puzzel Brussel even op pauze. Maar vanaf januari 2021 kan je weer een bezoek boeken! 

Gezond en Wel

Zijn onze Brusselse jongeren fit van lijf en leden? Kicken ze op fastfood? Voelen ze zich goed in hun vel? En weten ze echt alles over veilig vrijen? Leerlingen van het derde en vierde middelbaar kunnen het komen uitzoeken tijdens Gezond & Wel. Ze volgen enkele kiplekkere workshops en stemmen daarna over de beste gezondheidstips.

De workshops “Gezond & Wel” schuiven op naar het voorjaar 2022.

Dialoogklassen

Met de Dialoogklassen gluren leerlingen van de derde graad over de muren bij de buren. We mengen een groepje Brusselse jongeren met hun Vlaamse, Franstalige of Duitstalige tegenhangers en voegen er een kruidig kransje parlementsleden aan toe. Pittige gesprekken gegarandeerd!

We werken volop aan “Digitale Dialoogklassen”. Meer nieuws volgt!

Hoger onderwijs

Brussel in Breedbeeld

Dit programma voor studenten van hogescholen en universiteiten is het geknipte middel om een stevige brug te slaan tussen jongeren en politiek. Afhankelijk van de studierichting, leggen we andere accenten. Met studenten rechten gaan we dieper in op het wetgevende werk in een parlement. Studenten journalistiek kunnen dan weer een kijkje nemen op de dienst verslaggeving.

 

Door de coronacrisis kan je pas vanaf januari 2021 een bezoek boeken. 

Volwassenen

Wegwijs in Brussel

Volwassen bezoekers krijgen een glasheldere presentatie van de Brusselse instellingen, met extra aandacht voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Daarna volgen ze een rondleiding langs de mooiste commissiezalen, het halfrond en de prachtige spiegelzaal van het Brussels Parlement. Het programma wordt soepel aangepast op maat van de groep: van culturele organisaties tot anderstaligen die lessen Nederlands volgen.

 

Door de coronacrisis kan je pas vanaf januari 2021 een bezoek boeken. 

Contacteer Puzzel Brussel

Het Huis van de Raad ligt op wandelafstand van de Grote Markt, de Beurs en het Centraal Station in het centrum van Brussel.